Portal Rasmi Politeknik METrO Kuala Lumpur
  • semak-exam-01.jpg
Programme Seperator
News Seperator
Thumbnail PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU DAN MINGGU SUAI KENAL SESI DISEMBER 2017 Politeknik METrO Kuala Lumpur (PMKL) ingin mengucapkan TAHNIAH kepada saudara/i kerana telah berjaya menyambung pengajian di...

Diploma Pengurusan Peruncitan

Diploma Pengurusan Peruncitan/Diploma in Retail Management

SYARAT MINIMUM PERMOHONAN

1. Warganegara Malaysia

2. LULUS SPM atau setaraf serta memenuhi syarat minimum berikut:

a. Lulus Bahasa Melayu

b. Lulus Bahasa Inggeris

c. Lulus Sejarah

d. Lulus Matematik atau Matematik Tambahan

e. Mendapat LIMA (5) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran

SINOPSIS PROGRAM

Program ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan dan terkini bagi memenuhi cabaran global dan keperluan industri runcit semasa.

Kelebihan program:

•             Meningkatkan pengatahuan dan kemahiran di dalam bidang perniagaan dan peruncitan.

•             Peluang latihan secara praktikal melalui latihan industri dengan pasaraya-pasaraya besar dan outlet-outlet peruncitan yang berpengalaman.

•             Pelajar yang menamatkan program ini mampu untuk menjadi seorang usahawan peruncitan yang berkemahiran dan berjaya.

•             Mempunyai peluang kerjaya yang cerah di syarikat rakan industri PMKL.

Prospek Kerjaya dalam bidang:

•             Retail Outlet Assistant Manager            •      Logistics Officer

•             Inventory Controller                          •           Display Artist

•             Customer Service Officer                    •          Assistant Buyer

•             Department Supervisor                      •         Retail Store Supervisor

•             Retail Banking Officer                       •            Sale Officer/ Executive

•            Assistant Merchandisers Administrator

DURASI PROGRAM

2 Tahun 6 Bulan (5 Semester)

Kaedah PerlaksanaCenteran:

•             Work-Based Learning (WBL)

Rakan Industri:

•             Al-Ikhsan Sports      •     Metrojaya Department Store

•             Aeon Co.                •        Home Pro

•             7-Eleven                 •            Mydin

•            Padini Holdings

•             Petronas Dagangan (Permai Hijrah & Laluan Sutera)

Kemudahan:

•             Retail Simulation Mart

Your IP:54.166.245.10

PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU DAN MINGGU SUAI KENAL SESI DISEMBER 2017

Politeknik METrO Kuala Lumpur (PMKL) ingin mengucapkan TAHNIAH kepada saudara/i kerana telah berjaya menyambung pengajian di institusi ini. Terima kasih juga diucapkan kerana memilih politeknik sebagai institusi pilihan untuk menyambung pengajian saudara/i.

Adalah dimaklumkan bahawa tarikh pendaftaran  dan Minggu Suai Kenal bagi pelajar baharu sesi Jun 2017 adalah pada 20 November 2017 (Isnin).

PERHATIAN PENTING!

Maklumat Lanjut mengenai jadual pendaftaran, tatacara pra pendaftaran secara online, kadar bayaran yuran dan senarai semak dokomen sokongan yang diperlukan semasa hari pendaftaran akan dimuat naik di http://pmkl.edu.my mulai 20 Oktober 2017 (Jumaat) untuk tindakan saudara/i sebelum hadir mendaftar. Saudara/i dipohon merujuk semula http://pmkl.edu.my mulai 20 Oktober 2017 untuk memuat turun semua makluman pendaftaran tersebut.

Kegagalan bakal pelajar untuk memuat turun dokumen akan merumitkan proses pendaftaran pelajar. Harap maklum.