Malaysian University English Test atau lebih dikenali dengan singkatan (MUET) mula diperkenalkan dalam sistem pendidikan di Malaysia pada tahun 1999 dan peperiksaan ini dikendalikan oleh Malaysian Examinations Council atau Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

Peperiksaan MUET ini wajib diambil oleh mereka yang ingin melanjutkan pengajian di peringkat ijazah pertama (Degree) di Institusi Pengajian Tinggi awam (IPTA) tempatan.

Seminar MUET akan diadakan pada 8 - 9 Julai 2017. Sebarang pertanyaan dan pendaftaran sila berhubungi ke Unit Latihan dan Pendidikan Lanjutan (ULPL),PMKL di talian 03-4251 8000 sambungan 148 selewat-lewatnya 4 Julai 2017 (Selasa.

Politeknik METrO Kuala Lumpur telah menerima pelajar baharu bagi sesi Jun 2017 dan proses pendaftaran adalah seawal jam 8.00 pagi hingga 4.30 petang. Minggu Suai Kenal bagi pelajar baharu diadakan sebaik sahaja selesai proses pendaftaran. Tujuan diadakan MSK ini adalah untuk memberi peluang kepada pelajar memahami dan menyesuaikan diri dengan keadaan kampus PMKL. Dalam masa tersebut juga pelajar juga diberi maklumat penting berkenaan dengan program pengajian yang ditawarkan, halatuju dan kerjaya serta kemudahan yang disediakan sepanjang para pelajar berada di Program Minggu Suai Kenal.

Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi, PMKL diwakili oleh 4 orang pensyarah telah membuat lawatan ke Digital Durian, merupakan sebuah animasi popular terkini iaitu Didi & Friends pada 9 Mei 2017 yang lalu.

Lawatan berkenaan adalah bertujuan mengadakan perbincangan kolaborasi bersama bagi meningkatkan mutu penyampaian dalam pengajaran dan pembelajaran di PMKL dan seterusnya meningkatkan peluang

pekerjaan lepasan pelajar PMKL di masa akan datang.

KARNIVAL CERIA DAN SUKAN KOMUNITI JOM BANTU RAKYAT peringkat parlimen Bandar Tun Razak 2017.

Tarikh : 23 April 2017 | Ahad
Masa : 9.30 pagi
Tempat : Padang Bola Sepak Sri Johor, Bandar Tun Razak

Perasmi : YB Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, Menteri Wilayah Persekutuan.

■ Lebih 25 agensi Kerajaan turut serta untuk memberi perkhidmatan terus kepada rakyat.
■ Peluang pendidikan & pekerjaan (temuduga terbuka)
■ Kaunter khidmat pelanggan pelbagai DBKL / PTPTN.
■ Sukaneka rakyat.
■ Persembahan hiburan dan kebudayaan.
■ Food truck.
■ Pertandingan mewarna, gubahan bunga, paintball, muay tai, sepak takraw, bola jaring dan pelbagai lagi.

Politeknik METrO Kuala Lumpur telah berjaya mencapai KPI PMO 5 Bintang (Terbilang) dengan markah 100% bagi tahun 2016. Tahniah dan syabas kepada semua warga PMKL atas kejayaan ini dan ini merupakan pemangkin kepada warga PMKL untuk terus memberikan perkhidmatan yang terbaik di masa akan datang.

Para pensyarah PMKL telah menyertai Kursus Learning Engangement & Motivation (LEM) yang diadakan pada 11 Mei 2017 di sini. Antara lain pengisian kursus ini adalah pengenalan kepada

konsep LEM, Kaedah pelaksanaan LEM ( self regulated, student centred activity, impak LEM kepada politeknik dan aspek pemantauan dan persepsi penyelidikan LEM.

PMKL bersama 19 IPTA dan 12 kolej kemahiran menyertai JPB 2017, dengan sokongan padu dari Jabatan Perdana Menteri; KKLW; Kementerian Komunikasi dan Multimedia; Kementerian Pengajian Tinggi; Kementerian Pendidikan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Sasaran JBP 2017 adalah untuk mencari kumpulan yang kurang berkemampuan di luar bandar, pedalaman dan miskin bandar yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/257887

Program Eksplorasi Budaya & Jalinan Warisan UNESCO Melaka 2017 (EKSCOME 2017) Politeknik Malaysia di Politeknik Merlimau.

Tahniah diucapkan kepada pelajar PMKL yang telah berjaya mendapat Anugerah Gangsa dalam Kategori Fotografi dan mendapat Perak dalam kategori videography di dlm EKSCOME 2017 baru-baru ini.

PMKL diwakili oleh 7 orang kakitangan yang merupakan ketua zon dan jawatankuasa pelaksana EKSA di PMKL mengadakan lawatan penanda aras (EKSA)di Politeknik METrO Kuantan pada 2 Mei 2017 (Selasa). Objektif lawatan ini adalah untuk memberikan pendedahan dan pengalaman tentang aspek pengurusan EKSA di PMKU kerana politeknik berkenaan telah menerima anugerah EKSA Cemerlang pada November 2016 yang lalu. Klik di sini untuk galeri gambar lawatan berkenaan.

Subcategories

Your IP:54.166.245.10